Kaposmérő - 7521- Kaposmérői hírek - honlap - program - csatorna - iskola - óvoda

Keresés
gyengénlátó változat

A tartalomhoz

Zsidó Temető - Izraelita Kegyeleti Park Kaposmérőben

Közösség

Ábrahám Vera: Hol sírjaink domborulnak elhagyott zsidó temetők Somogy megyében (Kaposvár: Bét Olám, 2006. 139 p.) című könyvének hátoldalán olvashatjuk:
Somogy megye zsidó temetőinek több mint egynegyedében jártam eddig, szám szerint 30 helyen. Könyvem anyagát e túlnyomórészt magukra hagyott sírkertekből gyűjtöttem. Járhattam volna az ország más vidékein is, ahol sajnálatos állapotokkal szembesülhetnénk. Ez szomorú következménye annak a tragikus eseménynek, mely közel 600.000 magyar zsidó elpusztítását jelentette. Nem csak az elhurcoltak az áldozatok, hanem a meg nem született utódok hiánya is pótolhatatlan. Mára a települések többségében nem maradt zsidó lakos, a maradék kisszámú közösség Budapesten koncentrálódik, kevesen vidéki városokban élnek. A megmaradt kevés leszármazott anyagiak hiányában nem tudta, és nem tudja a temetők rendben tartásának feladatát ellátni, a kivételektől eltekintve a települések sem tettek ennek érdekében. Az elődök kiszolgáltatott nyugvóhelyét az eltelt évtizedek alatt sajnos nemcsak a természet pusztította. Remélem, e könyv felhívja a figyelmet múltunk ezen értékeinek megóvására.

A második világháború után a temető évtizedekig elhanyagolt állapotban volt. A képviselő testület a 2004-es rendezési tervben nyilvánította kegyeleti parkká. Ezt követően 2006-ban történt meg a park tisztítása, rendbetétele. A parkosítás után következett a megmaradt síremlékek visszaállítása. A parkot a település rendszeresen gondozza.


Zsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti parkZsidó Temető Kaposmérő - Izraelita kegyeleti park

Kezdőoldal | Közösség | Hasznos | Intézmények | Civil élet | Közélet | Oldaltérkép

Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
Kaposmérő mobil honlap