Kaposmérő - 7521- Kaposmérői hírek - honlap - program - csatorna - iskola - óvoda

Keresés
gyengénlátó változat

A tartalomhoz

Tettek és Tervek (változatlan tartalom a választások, 2010.10.03. óta)

Közélet

A fejlődés időszaka volt az elmúlt négy év a Kaposmérőben, ám ez csak a kezdet volt. Az elért eredmények közös munka gyümölcsei, mindenki magáénak érezheti, a saját alkotásának, sikerének is, ezért folytassuk együtt tovább. További tervek vannak, amihez a szükséges pénz rendelkezésre áll. Folytassuk a jót együtt!

Kattintson az oldalképekre. A középső képre kattintással a kép nagyobb méretű lesz.

Krisztian
Máj Krisztián
Berecz
Berecz Pál
ildi
Jandzsó Ildikó
Csaba
Harangozó Csaba
Zsoka
Dr. Árva-Lóky Zsófia
Zsolt
Gelencsér Zsolt
Keil
Keil János

Az elmúlt évek alatt épült, korszerűsödött, fejlődött Kaposmérő


nagyításhoz kattintson a képre
További képek

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Kaposmérőiek!

Szeretettel köszöntök minden kedves kaposmérői lakost! "
Én kis hazám a nagy hazában... Te a meleg szív vagy nekem!" - írja Arany János szülőfalujáról, Szülőföldemhez című versében. Mi, kaposmérőiek ugyanezt érezzük otthonunk Kaposmérő iránt. Kaposmérő, szeretett falunk egymást segítő, összetartó emberek kis közössége.

A képen a Turul parkot láthatják, amelyet 2006 őszén építettünk egy illegális szemétlerakó helyén. Nagyon szép példája nyilvánult meg az összefogásnak ebben a szimbolikus jelentőségű építésben, hiszen maradék anyagokból, lakossági és vállalkozói felajánlásoknak köszönhetően készült el ez a szabadidőpark mindannyiunk örömére.

Új ivóvízkút Kaposmérőben


További képek

 

Kevés olyan dolog fontos az ember számára, mint a jó minőségű ivóvíz. Néhány éven belül a Földön nagy hiány lesz belőle. 2009-ben egy olyan új ivóvíz kutat fúrattunk, ami ellátja Kaposmérőt, de bőven futná még 3-4 kisebb településnek is. Ez a mi kincsünk, Kaposmérőieké. Kincs, hiszen olyan jó minőségű, hogy nem szükséges hozzá tisztító. Van belőle bőven, olcsó és még bevételt is hoz a településnek. Az öt évvel ezelőtti bevételnek pontosan a tízszeresét. Fogyasszák bátran, kedves egészségükre.

"Nincs csodálatosabb, mint építeni a jövőt. Ami ma álom, az holnap már valóság...." mondta Victor Hugo. Mi, kaposmérőiek megtapasztaltuk és tapasztaljuk ma is a csodát: a jövő, az új Kaposmérő a szemünk előtt épül, korszerűsödik, fejlődik.

Megújult a védőnői szolgálat Kaposmérőben


További képek

"Hitványabbak lennénk a barlanglakó ősembereknél, ha akkor, amikor rajtunk van a sor, nem fáradoznánk azon, hogy a gyermekeink számára még a miénknél is jobbá és biztonságosabbá tegyük az életet" - mondta Anatole France.

 

Kedves Barátaim!


Nekünk kaposmérőieknek, nagyon fontos minden egyes gyermek, aki megszületik. Nagyon kedves kötelességünknek tettünk eleget, amikor 2008-ban felújítottuk a védőnői szolgálatot. Nem csak a jogszabályi feltételeknek felelünk meg így, hanem megteremtettük a kismamák, édesanyák ellátásának kulturált lehetőségeit. A korszerű, impozáns épületben szakképzett védőnőink segítik az anyukákat, reméljük hogy egyre többet. Az akadálymentes bejárat nem csak a babakocsikkal való közlekedést könnyíti, hanem az orvosi rendelők megközelítését is segíti.

Nekünk, kaposmérőieknek nagyon fontosak a gyerekeink, szeretnénk minél több lehetőséget adni nekik, szeretnénk, ha mindazt az esélyt megkapnák a sikeres életkezdéshez, mint a városokban élő társaik. Ennek szellemében kiemelten fontos feladatunkként kezeltük az iskola- és óvodafejlesztéseket.


Az óvoda külső felújítása, hőszigetelése, tetőcsere


További képek

Forrás:
pályázat 12 mFt + 1 mFt saját erő.


 

Látványosabb felújítás történt az óvodánál. Új külső nyílászárókat, hőszigetelt vakolatot, tetőt és egy impozáns bejáratot kapott. A belső felújításokra is jutott pénz. Az egyik csoportszobában kicseréltük az összes ablakot, így nem kell attól tartani, hogy gyermekeink megfáznak. Felújítottunk két vizesblokkot és a tálalókonyhát. Pályázati pénzből fektetőket és fajátékokat vásároltunk. Az óvónőink munkáját dicséri, hogy a 2010/11-es nevelési évben lényegesen több kisgyermek jár majd óvodánkba mint az előző években. 3 helyett 4 csoport indul 2010. szeptember elsejétől. Köszönjük a szülők bizalmát, óvónőink áldozatos munkáját. Az óvodát folyamatosan csinosítják, kertjét karbantartják, hogy a kisgyermekeknek barátságosabb és otthonosabb legyen. Az óvóda elnyerte a kitüntető Zöld Óvoda címet.

"Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája." - mondta Szent-Györgyi Albert. Ha a kaposmérői
iskolákra és óvodákra tekintünk, nem kell félnünk a jövőtől. Ezekbe az intézményekbe reggelente csak úgy áramlik a lelkes és vidám gyereksereg. Kaposmérőben az elmúlt években nem a szűkülés, inkább a létszám, a színvonal emelkedése jellemezte az intézményeket. Sohasem sajnáltuk a pénzt a jövőnktől.

Az integráció = olcsóbb működés az előnyök megtartása mellettDigitális táblák, számítógépek az iskolának

Forrás:
pályázat 13 mFt + 1 mFt saját erő.

 

Az iskolánkról sem feledkezhetünk meg, hiszen egyfelől nagy változások mentek végbe, másfelől: nem változott semmi. A kaposmérői képviselő-testület hasonlóan 10 másik településhez úgy döntött, hogy átszervezi a közoktatást. A létrejött 11 intézményegységből álló intézménynek a kaposmérői iskola lett a központja, elismerve ezzel Kaposmérő központi szerepét. Az integrációval új lehetőségek nyíltak meg, és nem mellékesen olcsóbb lett a működés az összes pedagógus munkahely megtartása mellett. A pályázati lehetőségeket is kihasználva folyamatosan bővült az iskola eszközparkja. Van egy nyertes pályázatunk, amelynek eredményeként hamarosan új számítógépek, digitális táblák segítik majd a pedagógusok munkáját.

Főiskolásaink és egyetemistáink támogatására az önkormányzat minden évben indult a Bursa Hungarica pályázaton, aminek segítségével a fiataloknak ösztöndíjat tudott biztosítani. Éves szinten 10-18 fiatalt tudtunk támogatni havi ösztöndíjjal.


Tervrajz: Bölcsőde


Forrás:
pályázat 53 mFt + 3 mFt sajáterő

 

Két láncszem hiányzik a felnőtté válásig: a bölcsőde és az ifjúsági ellátás. Pszichológusok tudományosan állítják, amit az anyák ösztönösen éreznek, hogy a kisgyermeknek 3 éves koráig édesanyja mellett van a legjobb helye. Sokszor az élet másképp rendelkezik, vissza kell menni dolgozni, a gyermeket nem lehet máshol elhelyezni, mint a bölcsődében. 53 millió forintot nyertünk Kaposmérőnek egy új bölcsőde építésére, melyben két csoportot indíthatunk majd. Az a kisgyermek, akit nem visznek el máshova bölcsődébe, itt lesz óvodás és majd iskolás is, a szülőknek sem kell máshova bejelentkezniük. Itt maradnak köztünk, közösségünk részeként, és egykor majd ők írják tovább ezeket a gondolatokat. Az alapkövet letettük együtt.


Faluház

További képek

 


Faluház felújítás


Működik Kaposmérőben ifjúsági klub, de az igazi megoldás a faluház felújítása után az ott szervezett programok jelenthetik a fiataloknak. A faluházunk felújítására 40 millió forintot nyertünk. Itt kapnak majd helyet a civil szervezetek is, melyeknek sokat köszönhet a település.


Forrás: pályázat 40 mFt + 10 mFt sajáterő
További képek

 


Faluközpont rendezése


A faluház környékét telekcsere után tudtuk rendezni, virágosítani. Az önkormányzat munkatársai végezték el a parkosítást. Az egykori építési anyagok, törmelék helyén ma park, virágcímer áll mindannyiunk örömére, nemzetünk szeretetének kifejezésére.

 

Önkormányzati bérlakások

A faluközpont képét javítja a felújított két önkormányzati bérlakás látványa. A lakások felújítását az önkormányzat sajáterőből valósította meg.
 

Sporttámogatások


A sport formálja a személyiséget, jó kondícióban tart, és a szabadidő eltöltésének legegészségesebb módja. Folyamatosan gondozzuk közparkjainkat, játszótereinket, de sajnos a vandálok ellen nem tudunk védekezni, így az eszközöket állandóan javítani, pótolni kell. 2008-ban pályázati támogatásnak köszönhetően strandröplabda pályát építhettünk a kaposmérőieknek.
Jelentős összegekkel támogatta minden évben az önkormányzat a helyi futballcsapatot, aki nagyon szép eredménnyel hálálta meg az önkormányzat támogatását. A Sportegyesület és az önkormányzat közös pályázaton
23,9 millió forintot nyert Kaposmérő központjának rendezésére, parkosítására.

"A sport...mindenre megtanít" (Hemingway)
További képek

 

Foglalkoztatás és munkahelyteremtés

Nemcsak anyagiakban, hanem új lakókkal is bővült Kaposmérő. A két új utca telkein lakóházak épültek, új polgárokkal gyarapodott közösségünk. A Kaposmérőben élők közül a legnehezebb sorsúaknak igyekezett az önkormányzat segíteni, nem csupán adományokkal, segélyekkel, hanem minden létező közmunkaprogramban részt vettünk, több mint 100 embernek kínálva munkát, ha esetenként csak néhány hónapra is.
Kaposmérő központi szerepe miatt (Szociális Központ, Körjegyzőség, Iskolák és óvodák) 165 embernek ad folyamatos és biztos megélhetést. Ezek a lehetőségek tovább bővülhetnek a jövőben, mivel az új intézményekben is szükség lesz új munkatársakra. További munkahelyteremtést jelenthet az ipari terület megnyitása, vállalkozások betelepítése. Az elmúlt években lezajlott a rendezési terv módosításának hosszadalmas folyamata és a földhivatali eljárások, így 20 ipari telket tudtunk kialakítani a falu keleti határában. A telkek villamosítása 2010 tavaszán megtörtént.

Az őstermelők segítése érdekében az önkormányzat megkérte a hatóságoktól a piac és kirakódó vásár tartására az engedélyt. A faluház átépítése után tudják a helyi őstermelők megtermelt árujukat helyben értékesíteni.


Táborzáró, további képek


Kaposmérői Nyugdíjas Klub
További képek


SZASZK tervrajza
További képek

 

Szociális védőháló, SZASZK Központ

Kaposmérő a központja a mikrotérségi szociális ellátásoknak (Szociális alapszolgáltatási Központ - SZASZK). A kaposmérői rászorulók ellátására pályázati pénzből tanyagondnoki gépjárművet vásároltunk és kialakítottuk ezt a szolgáltatást, melyet az állam fizet. (Orvoshoz szállítás, recept kiváltás, ebédkihordás, stb.)

Csepp a tengerben, hogy a legrászorultabb családok több alkalommal kaptak élelmiszeradományokat illetve gyermekétkeztetésre segélycsomagokat.

Az idősek megbecsülésének és tiszteletének jeleként az önkormányzat minden évben ajándékutalvánnyal kedveskedett a 60 év feletti kaposmérői lakóknak.

Kedves Nyugdíjasok!
Önök újjáépítették Magyarországot, felépítették Kaposmérőt, felnevelték gyermekeiket. Most rajtunk a sor! Mi is szeretnénk megmutatni, hogy Önök nemhiába dolgoztak, erőfeszítésük nem volt hiábavaló. Építjük tovább közös otthonunkat, Kaposmérőt, hogy jobb életkörülményeket teremthessünk mindenkinek, még jobb ellátást, több odafigyelést és szeretet adhassunk Önöknek.

Az új, hangulatos épületben településünk érett korú lakói minden nap kaphatnak ételt, társaságot, és ami a legfontosabb egy kedves szót.

Az önkormányzat munkatársai mindent elkövetnek, hogy tiszta rendezett falukép fogadja a hozzánk látogatókat, az itt élőket. Gondozzuk parkjainkat, játszótereinket, kegyeleti parkunkat, temetőnket.
Minden szülő szeretné biztonságban tudni gyermekét a nyári szünet idején is. A szociális központ munkatársai minden nyáron biztosították a gyermekeink kulturált felügyeletét, izgalmas programokkal, tevékenységgel tölthették a nyári szünetüket.

Talán sokan emlékeznek a régi Kossuth utcai Öregek Napközi Otthonára, ahol aztán igazi értéke és hangulata volt a nyugdíjas életnek! Sajnos be kellett zárni, mert omlásveszélyessé vált az épület. Ideiglenesen (több mint 10 éve) a faluházban működik méltatlan körülmények között. Eredményes pályázati tevékenységünknek köszönhetően a polgármester és körjegyző úr 2010. július 29-én aláírhatta a támogatási szerződést, mely szerint 157 millió forintot kap Kaposmérő új központ építésére, az idősek jobb ellátására, a rászoruló családok segítésére. Az alapkövet letettük együtt.


További képek

 

Biztonságosabb és kényelmesebb lett a közlekedés

Sok helyen a gyalogosok az úttestre kényszerültek a járda állapota miatt. Pályázati pénzek felhasználásával 23 millió forintból építettünk járdákat több mint 3300 méter hosszúságban, hogy a gyalogosok kényelmesen és biztos léptekkel közlekedjenek. A főúton az átkelést reggel és délután a településőrök segítik. Napközben településőreink a falu biztonságára ügyelnek, nem egy besurranásos tolvajt csíptek nyakon.


További képek

 

8 utcában új aszfalt burkolat

Az autóval közlekedők örömére 8 utcában újítottuk fel az útburkolatot. Teljesen új építés a Cingető és Fodor András utcában történt. Szélesítés és burkolat felújítást végeztünk a Gyár és Vörösmarty utcákban. További aszfalt burkolatot kapott a Kossuth, Zrínyi, Petőfi és Jókai utcák. Pályázati pénzek segítették közös célunk megvalósítását, a biztonságosabb közlekedést. Ennek érdekében szélesítettük meg a Berzsenyi, József Attila és Váci utca kereszteződéseit is.További ünnepek

 

Árvíz megoldása Kaposmérőben is

2005-ben volt hirtelen nagy áradás Kaposmérőben és 2010-ben megint megismerhettük a víz erejét. A Kapos-folyó kilépett medréből ismét. A csapadékvíz elvezetés javítására 61 millió forintot nyert az önkormányzat, melyet az árkok rendezésére fordíthat Kaposmérő déli területein. (Kossuth és Zrínyi utcák)


"Az ember társas lény. Az emberek azért élnek közösségben, mert a boldogságot keresik, és együtt könnyebben boldogulhatnak" - írta Arisztotelész. Mi, kaposmérőiek, büszkék vagyunk közösségi életünkre, ugyanakkor szívesen dicsekszünk is vele, szívesen mutatjuk meg más vidékről érkezett vendégeinknek, milyen az élet nálunk, mik a nevezetességeink.


Minden évben megemlékeztünk március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án nagy eleinkről, azokról, akiknek nemzetünk létét köszönhetjük. Megemlékeztünk a magyarság egyik legnagyobb tragédiájáról Trianoni békediktátumról.
Vigasságból is kijutott, gyermeknapot, mikulás ünnepséget szervezett több alkalommal az önkormányzat. A legnagyobb érdeklődés a falunapokat kísérte, ahol találkozhattak Kaposmérő lakói, együtt vigadhatott a falu. Sok szép emlék, fénykép őrzi a falunapok hangulatát az utókórnak.

Képgalériák:


Épül, szépül a falu Események


Környezetünk Ünnepeink

 

Csatornázás

Sok mindenről beszéltünk, de nagyon sok mindenre nem jutott idő, de reméljük személyesen is lesz rá alkalmunk. Nem beszéltünk részletesen az egyik legfontosabb témáról, a szennyvízről. Több tervváltozat is készült az elmúlt évtizedben, de még megoldás nem született. 2010 tavaszán jelent meg ismét olyan pályázat, amire Kaposmérő méretű település támogatási kérelmet nyújthat be. Az új tervek készítése, aktualizálása 2010 nyarán elkezdődött, hogy pályázati támogatásért beadható legyen. A pályázat eredményétől függően lehet továbblépni az itt élők teljes körű bevonásával, minden részlet bemutatásával. Ez a téma, amit mindenkinek meg kell ismernie, tudnia kell előnyeit és hátrányait, a várható kiépítési és üzemeltetési költségeit. Ennek ismeretében hozhat mindenki felelősségteljes döntést, hogy mit tud vállalni.

 

A jó folytatás


"A kezdet az egésznek a fele" - írta Arisztotelész. Bizony, Barátaim, nekünk, kaposmérőieknek az elmúlt négy év egy gyönyörű kezdet volt. A fejlődés gyönyörű kezdete, amely idő alatt Kaposmérő élhető, emberközpontú településsé vált. Ezt együtt értük el, valamennyi kaposmérői lakos hozzájárult az eredményeinkhez: ki tettel, ki támogatással, ki azzal, hogy hitt a közös munkánkban, az összefogás erejében. Jó lenne, ha folytathatnánk, így, együtt, jó lenne, ha nem kellene félúton megtorpannunk.
Ne maradjon félbe az, amit elkezdtünk, ne szakadjon meg a fejlődés törékeny folyamata, hadd mutassuk meg, mi mindent tudunk még Kaposmérőnek és a Kaposmérőieknek nyújtani, hiszen William Morrow szavaival: "
Mindaz, ami mögöttünk van... csekélység ahhoz képest, ami bennünk lakozik."Kedves Kaposmérőiek, Tisztelt Választópolgárok!


Hálásan megköszönjük Önöknek a bizalmat, amivel az önkormányzati választáson megtiszteltek bennünket!
Nagyon sokan bennünket választottak, de ez nem elegendő ahhoz, hogy megvalósítsuk a "Jó folytatás!" programját. Természetesen az Önök felhatalmazása alapján eskünkhöz híven továbbra is Kaposmérő javát szolgáljuk mindenütt, ahol lehetőséget és támogatást kapunk.
Terméséről ismerhető meg a fa, mondja a tanítás. Elfogadjuk, hogy a mi termésünket nem ítélték elég bőségesnek, ezért másik program mellett döntöttek. A lombhullatás után újra virágba borulnak a fák és új tavasz köszönt Kaposmérőre!


Ehhez kívánunk minden kedves Kaposmérői lakosnak jó erőt, egészséget!

Tisztelettel és szeretettel:

Dr. Árva-Lóky Zsófia, Berecz Pál, Gelencsér Zsolt, Harangozó Csaba, Keil János, Jandzsó Ildikó, Máj Krisztián

Elmúlt időszak emlékeit megtalálják a 7521.hu weboldalon.


Kezdőoldal | Közösség | Hasznos | Intézmények | Civil élet | Közélet | Oldaltérkép

Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
Kaposmérő mobil honlap