Kaposmérő - 7521- Kaposmérői hírek - honlap - program - csatorna - iskola - óvoda

Keresés
gyengénlátó változat

A tartalomhoz

Temetőkerítés emlékmű Kaposmérő

Közösség

Temetőkerítés emlékmű Kaposmérő

2006. szeptember 17-én szentelték fel ünnepélyes kertek között a temetőkerítést, mely mindamellett, hogy saját őseinknek, szeretteinknek állít méltó emléket, külső oldalán pedig emléket állít közös magyar elődeinknek, az emberi összefogás egyik legszebb példája is, hiszen az önkormányzat anyagi forrását helyi lakosok és hozzátartozók adományai egészítették ki.
A terveket Pap Gábor művészettörténész ötlete alapján, Grátz Antal építőművész és Nagy Zoltán társalkotó készítették. A kerítés faragott fejfáira az örök emberi értékeket képviselő nagy elődök nevei kerültek föl, többek közt Szent Lászlóé, Hunyadi Jánosé, Rákóczi Ferencé, Kodály Zoltáné vagy József Attilaé. A kerítés utolsó oszlopaira még nem kerültek nevek. Ezzel bizakodásukat kívánják kifejezni az alkotók: a magyarság történelme még korántsem zárult le. Vannak, lesznek még az elődökhöz hasonlóan örök emberi értékeket képviselők, akik érdemesek lesznek arra, hogy megörökítsék neveiket a kaposmérői temetőkerítésen.

Kopjafák az emlékműben

1956-os kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenAdy Endre kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenÁlmos és Árpád kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenAz Aradi 13 vértanú kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenÁrpád kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenAttila kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenAttila kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenBartók Béla és Kodály Zoltán kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenBethlen Gábor kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenBethlen Gábor kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenBocskai István kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenBulcsú és Lehel kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenCsontváry Koszka Tivadar kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenDeák Ferenc kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenDózsa György kopjafája a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenII. Géza, II. Endre, Szent Erzsébet kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenNimród kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenHunyadi János kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenSzent István kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenIV. Béla kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműben1956-os és jövöbeni kopjafák a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenJózsef Attila kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenNyugati kapu a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenKossuth Lajos kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenKossuth Lajos kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenKun László kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenLevente kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenMagor kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenMagor kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenMátyás kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenMátyás kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenNagy Lajos kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenNimród kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenPetőfi Sándor és Arany János kopja a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenKeleti kapu a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenSzéchenyi István kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenSzéchenyi István kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenSzent László kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenSzent Margit kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenZrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc kopjafa a Kaposmérői temetőkerítés-emlékműbenKaposmérői temetőkerítés-emlékmű építéseKaposmérői temetőkerítés-emlékmű építése

Gondolatok a Kaposmérői temetőkerítés emlékműről

Sokan azt gondolják, hogy a fáraók sírjához kell elmenniük, ha energiára van szükségük. Ez alapvető tévedés, mivel az erőt adó, tápláló gyökereink saját temetőnkben van, ott ahol őseink nyugszanak. Őseink és szeretteink, azok, akikért halottak napján gyertyát gyújtunk, és rendszeresen virágot viszünk sírjukra, akiknek az otthonuk a szívükben, emlékhelyük a temetőben van.

Hiszünk az emberekben, akik előttünk jártak, ismerjük a sorsukat, mint napjaink okát és jövőnk foglalatát. Emlékezünk rájuk, emlékezünk áldozatukra amit értünk hoztak, és elkerülni igyekszünk mindazt, ami az o életüket embertelenül nehézzé tette. Amikor úgy hozza a sors, nekünk is késznek kell lenni az áldozat meghozatalára.
A kaposmérői temetőben nyugszanak sokunknak az ősei, s az o munkájuknak is köszönhető, hogy ilyen nagyszerű helyen élünk. Most úgy érzem, egy kicsit törlesztettünk mindabból a sok jóból, szeretetből, amit elődeinktől kaptunk.
Megbecsülésünk és emlékezetünk jeléül egy olyan egyedi faragású temetőkerítést terveztettünk, amely méltón hirdeti, hogy milyen nagyszerű emberek laktak egykoron itt Kaposmérőben. A kerítés szimbóluma túlmutat Kaposmérőn, lehetőséget biztosít közös őseinkre, a Magyarság legnagyobbjaira való emlékezésre is.


A képviselőtestület úgy döntött, hogy a temetőkerítést épített, melyhez az önkormányzat forrásain kívül a lakosság is hozzájárult. Az adományoknak az anyagi segítségen kívül szimbolikus jelentősége is van. Mindenkinek lehetősége volt arra, hogy elhunyt szerettei egyéni síremlékén kívül a közös kerítésépítéséhez is hozzájárulhasson. Az adományok soha nem látott összefogásról tanúskodtak.


Az önkormányzat megbízása alapján Grátz Antal építészmérnök és munkatársa Nagy Zoltán készítették el a kultúránkat is idézni tudó igényes kivitelű temetőkerítés terveit. Az új kerítés kapuoszlopai a temető mára szinte teljesen elpusztult fejfáit idézik meg. A kaposmérői hagyományos táblás fejfák egyszerűek, emberszabásúak, leggyakrabban "napos" cirkalmazott díszítéssel. A fejfák tanulmányozásában forrásként felhasználták Molnár Tibor korábbi gyűjtéseit, valamint Balassa Iván: A magyar falvak temetői című könyvet.
A lábazat két oldalon falazott kőből készült, közte betonnal, nagyméretű téglából készített párkánnyal. A kerítésoszlopok 18x30 illetve 25x45 cm-es faragott tölgyfaoszlopok vörösesbarnára pácolva. A kerítéslécek szintén tölgyfából készültek, natúr pácolással.


Az építmény külső oldala a közös magyar elődeinknek lett az emlékműve. Azoknak, akik tetteikkel, alkotásaikkal, de legfőképpen szellemiségükkel járultak hozzá, az hogy évszázados viharok után fennmaradtunk, és bizakodóan tekinthetünk a jövőbe. Sokat adtunk eddig is Európának és az egyetemes emberi kultúrának, így lesz ez ezután is, ezt a hitünket fejezi ki a kerítés déli irányú folytatása. Egy kerítés építése látszólag technikai kérdés, csak pénz kell hozzá és iparos. A kaposmérői temetőkerítésnél mesterek voltak, nem is akármilyenek, az elkészült remekmű dicséri kezük munkáját. Volt egy elképzelés, egy szellemiség, amelyből egy egyedülálló, művészi kivitelű terv született. Volt rá pénz, amit az önkormányzat és az adományozók biztosítottak. Ezekből jött létre a közös mű, amin hónapokig keményen dolgoztak az alkotók, közben folyamatosan érezték, hogy azonosan gondolkodnak és éreznek, hogy ugyanazt szeretnék megvalósítani mind szellemi, mind fizikai síkon. Ez az összefogás, ez a közös öröm hozta létre az alkotást, ettől vált igazi értékké ez az emlékmű. Itt is meg kell emlékeznünk Dr. Vig Józsefről néhai polgármesterünkről, aki ötletadója volt a temetőkerítés-emlékműnek. A zseniális ötlet tőle származik, hogy a kerítésoszlopok kopjafák legyenek. Sajnos a sors közbeszólt 2006 áprilisában elhunyt, az alkotás megvalósítását nem érhette meg.
Mindenki hozzátette a saját tudása legjavát, ami egy közös nagy egésszé ált össze, mindannyiunk örömére. Létrejött egy újabb szellemi érték, amiért érdemes Kaposmérőbe jönni vendégeinknek, egy újabb alkotás, ami miatt ismét büszkék lehetünk mi, mérőiek.
Harangozó Csaba gondolataiMint minden temetőkerítés, így a kaposmérői is élők és holtak között húzódik. Belül az ősök nyugalma, kívül pedig a változó jelen, a hétköznapok esetlegessége uralkodik. A kettő határán épült kerítés faragott fejfái által megidézett nagy elődöket azonban nem az esetlegesség, nem a változó divat válogatta helyükre, hanem az örök emberi értékek melletti tanúságtételük. A tanúk: megidézett őseink mitikus mondai hagyományunk jeles szereplői, illetve az akadémiai történetírás által hitelesített nagyságok. Természetesen, mint minden múltját becsülő nemzetnek, úgy a miénknek is az eredete a mondai homályba vész, de ez egyúttal önszámontartásunk korát és rangját is jelenti. A másik fajta múltidézés: az oknyomozó történetírás. E műfaj alakjai között is szerepelnek az emberi minőségű életet magasan megélő szintek, azaz szentek - jó például szolgálva arra, hogy a valódi nagyság nem feltétlenül uralkodókban testesül meg. Sőt különösen tanulságos lehet, hogy az utolsó század ajándékait és értékeit nem politikai vezetők, hanem művészek adták és mutatták föl számunkra.
A kerítés utolsó, névtelen oszlopai időben jelen korunkon túlmutatnak. Bizakodásunkat fejezik ki: történelmünk még korántsem zárult le. Ellenkezőleg. Évszázadok óta tartó megpróbáltatásaink közepette is meggyőződésünk:
Van miért nyílnia a virágnak,
Van még mit adni a világnak.
Pap Gábor művészettörténész gondolatai 2006

Mindenszentek Kaposmérőben

 Mindenszentek Kaposmérőben Mindenszentek Kaposmérőben Mindenszentek Kaposmérőben Mindenszentek Kaposmérőben Mindenszentek Kaposmérőben Mindenszentek Kaposmérőben

Kezdőoldal | Közösség | Hasznos | Intézmények | Civil élet | Közélet | Oldaltérkép

Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
Kaposmérő mobil honlap