Kaposmérő - 7521- Kaposmérői hírek - honlap - program - csatorna - iskola - óvoda

Keresés
gyengénlátó változat

A tartalomhoz

Környezetvédelem és ingyen energia sk. eszközökkel - napkollektor, sörkollektor, szolár cserépkályha

Hasznos

Környezetvédelem a gyakorlatban

Készíts magadnak napkollektort (sörkollektort) hulladékból meleg levegő előállítására, vagy meleg víz gyártáshoz vízkollektort. Ezeket kombinálva egy új fejlesztésen dolgozunk: Meleg levegővel fűtött cserépkályha. Pontosabban szólva betonkályha cserép borítással. A lenti képes összefoglalók ezekből mutatnak be néhány mozzanatot.
A környezetvédelmet mindenki elismeri, hogy fontos, de mit tehetünk érte egyéni szinte? Takarékoskodunk az erőforrásokkal, hőszigetelünk, elzárjuk a csapot, lekapcsoljuk a villanyt. Ha ennél tovább szeretnél Te is lépni, akkor néhány ötletet meríthetsz a lenti képekből.

Kísérleti szolár cserépkályha avagy sörösdoboz kollektorral fűtött betonkályha építése

A lenti képeken egy kísérleti napkollektoros cserépkályha építése látható. Ez tényleg lehetséges?

VisszaPlayTovább

A sörözdoboz kollektorok legnagyobb hibája az egyszerűségében rejlik. Akkor termel meleg levegőt, amikor éppen süt a nap. Azon gondolkodtunk, hogyan lehetne úgy tárolni a hőt, hogy ne kelljen vizet használni. Nem szerettünk volna vizet használni, azért hogy egyszerű maradjon a rendszer. Ekkor merült fel a hőtárolás egy másik anyaga a beton. Már csak egy szép burkolatot kellett hozzá tervezni és végül az egészet megvalósítani. Ez szokás szerint nem volt olyan egyszerű, mindig új problémák jöttek elő. A számítások szerint a kályha súlya 550 kg. Szándékaink szerint egy 3-4 m2-es légkollektorral fogjuk felfűteni. Ez a kályha a szokásos fatüzelésű cserépkályháknál alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, de jó hőszigetelésű épületben ez elegendő lehet napos időben. A keringetésről egy ventilátor gondoskodik, a napmentes időben pedig a betonba ágyazott fűtéscsövek biztosítják a kellemes klímát.

Sörösdobozokból napkollektor = sörkollektor?

Sörösdobozokból napkollektor. A külső levegő 1,6 fok a belső 96,6 fok. Ez tényleg lehetséges?

VisszaPlayTovább

Napkollektort szinte bármiből készíthetünk, ami elnyeli a napfényt. A lényeg, hogy olyan anyagot használjunk, ami minél több fényt képes elnyelni és azt hasznosítani. Lehetséges a napfény segítségével főzni is és sok mást csinálni. Ebben a projektben az volt a célunk, hogy minél több hulladékot és újrahasznosított anyagot használjunk fel. Ezekből a mások által kidobásra ítélt, sok esetben környezete szennyező anyagokból energia termelésre alkalmas eszközt készítsünk, amit tovább fejlesztve hatékonyabb kollektorokat készíthessünk. A felhasznált anyagok között szerepel, sörösdoboz, bontott üveg, tejes flakonok, csomagoló anyagok, osb lap, stb. A képek önmagukért beszélnek. Havas napsütéses időben a beáramló 1,6 fokos levegő a kollektorban 96,6 fokosra melegedett. A gyakorlati használat során egy ventilátor a lakás levegőjét keringeti a kollektor belsejében, azt kell melegítenie a napnak.

Melegvíz előállítás napfény segítségével - klasszikus napkollektor házilag

Napfény + napkollektor = melegvíz. Ez tényleg lehetséges?

VisszaPlayTovább

Ha a napkollektorok szóba kerülnek, a legtöbben a melegvíz előállításra gondolnak. A leggyakoribb felhasználási módja jelenleg még valóban ez a napkollektoroknak. A képeken látható hogyan lehet egyszerűen, házi eszközökkel is előállítani melegvizet. A legfontosabb, hogy jó hőátadás legyen a napfény és a kollektor között, a feketére festett kollektor lemez illetve a ráforrasztott csőkígyó között. A csőkígyóból a víz útja egy hőcserélőbe vezet, ahol leadja a hőt a melegítendő víznek. Ez a felmelegített víz lesz a használati melegvíz, amit felhasználhatunk adott esetben fűtésre is. A tapasztalatok szerint egy 2 m2-es napkollektor képes előállítani legalább 100 liter melegvizet megfelelő napsütéses időben, függetlenül a kinti hőmérséklettől.

Kezdőoldal | Közösség | Hasznos | Intézmények | Civil élet | Közélet | Oldaltérkép

Keresés

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
Kaposmérő mobil honlap