BMI Testtömeg Index Kalkulátor


A 20 év feletti nők és férfiak esetében a BMI érték nemtől függetlenül mutatja a testsúly státuszt. A BMI érték és a kövérség közeli összefüggést mutat az itt megadható határok között. Általában ugyanaz a BMI érték a nők esetében több testzsír értéket jelenthet. Ugyanez a helyzet az életkor előrehaladtával is. Az idősebb emberek esetében ugyanaz a BMI érték több testzsírt jelenthet, mint egy fiatal esetében. A nagyon erős izomzatú sportolók esetében is magas lehet a BMI érték, de természetesen az izomtömeg befolyásolja az értéket. A BMI csak egy előjelzője lehet a testsúllyal kapcsolatos betegségeknek. Érdemes megmérni a hasi derékbőséget is, ami a hasi zsírréteg méretére utal. Érdemes más tényezőket is figyelembe venni, mint például a magasvérnyomás.


Írd be az életkorodat években megadva:
 
 

Írd be a testmagasságod cm-ben:
 
 

Írd be a testsúlyodat kg-ban:

 

 

 

 

 

 

A szokásos BMI csoportosítás:

 

 

BMI Súly státusz
18.5 alatt alultáplált
18.5 - 24.9 normál
25.0 - 29.9 túlsúlyos
30 felett kövér

Milyen következményei lehetnek a túlsúlyosságnak és elhízásnak felnőtteknél?

Magas vérnyomás, magas LDL-koleszterin, alacsony HDL-koleszterin, illetve a magas triglicerid, 2-es típusú cukorbetegség, szívkoszorúér-betegség, agyvérzés, epehólyag-betegség, osteoarthritis, alvási apnoe és légzőszervi problémák.

A 20 év alatti fiatalok esetében a BMI értelmezése más algoritmust követ ugyanis a test mérete és tömege folyamatosan változik valamint más algoritmust követ a fiuknál és a lányoknál.

Mivel a BMI számításhoz csak a magasság és a súly ismerete szükséges, olcsó és könnyen használható az orvosok és a nagyközönség számára is. A BMI használata lehetővé teszi, hogy összehasonlítsd a saját súlyod státuszát a lakossági átlaggal. Más módszerek is vannak testzsírtartalom mérésére. A bőrvastagság mérése, víz alatti súly mérése, bioelektromos impedancia, röntgen abszorpciometria, stb. Ezek a módszerek nem mindig elérhetők, drágábbak és magasan képzett személyzetet igényelnek, éppen ezért az összehasonlítás is nehezebb, költségesebb népegészségügyi szempontból.